Niedziela, Kwiecień 8, 2018, 10:50

Cześć Państwo! 

Jak zwykle, będzie na szybko i konkretnie. 

Jakiś czas temu zajadałam się pastą z oliwek, teraz przyszła kolej na buraki. Bo uwielbiam te fioletowe bestie w postaci każdej (jak ktoś nie robił jeszcze wyciskanego soku z jabłek, marchwi i buraka, to już mi sprzed tego kompa i do roboty!)

Tak więc, wczoraj powstało mazidło buraczano - słonecznikowo - czosnkowe. Pyszności, że szkoda gadać! 

Co potrzeba :

3 buraki

3 ząbki czosnku

3/4 szklanki słonecznika

oliwa / olej jaki kto lubi, tylko nie kokosowy, bo stężeje i zetnie nam pastę zbytnio

sól, pieprz, sok z połówki cytryny

Buraki pieczemy w piekarniku, 180 stopni, ok. 1 h, bez termoobiegu bo inaczej wyschną i będą wyglądać jak smutne purchawki, a tego nie chcemy. 

Słonecznik uprażyć na patelni. Ostudzić i buraki i słonecznik, wrzucić do pojemnika, dodać czosnek, olej - ja akurat miałam konopny - dawałam na oko, do konsystencji, ale pewnie było tego z 50 ml. Blendować na gładką masę, doprawić do smaku, i voilà. 

Wcinać ze smakiem i zapamiętaniem. Ja osobiście poleacm na zewnątrz, na słońcu, bosą stópką światu machając :)

 

 

Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe
Copyright ©2018 KIWI Etno Art, All Rights Reserved.
Liczba odwiedzin: 12859
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem