Sobota, Styczeń 27, 2018, 14:24

Krótko i zwięźle będzie.

Hummus, jak to hummus, jest z cierciorki, która wymaga jednak trochę zaangażowania w jej przygotowanie. Atencji trochę, troski i opieki. Bo to namoczyć wieczorem, gotować rano, i blendować narzędziem większym i mocniejszym niż blender ręczny, bo bestia jednak dość uparta jest i takiemu ot, ręcznemu się zazwyczaj poddać nie chce. Tak więc kończymy mimo wszystko, z akcją większą i rozciągniętą w czasie. A mimo, że smakowo czasem warto, to nie zawsze jest czas i chęci na takie około kuchenne manewry. 

Tak więc opcja oliwkowa, szybka prosta i bez zbędnych ceregieli.

Potrzebujemy :

słoik lub dwa, jeśli małe, zielonych bądź czarnych oliwek, kto jakie woli.

słonecznik łuskany

2 ząbki czosnku

cytrynę

oliwę

pieprz, sól

Oliwki odcedzić i wsypać do naczynia blendującego, słonecznik podprażyć na patelni do koloru pięknie zarumienionego, wsypać do rzeczonego naczynia. Dwa ząbki czosnki wpraskować tamże również, wcisnąć tak z dwie łyżki soku z cytryny, dolać oliwy z cztery łyżki, zblendować. Doprawić do smaku, biorąc na poprawkę to, że oliwki zielone często są dość słone, i.. no i tyle. 

 

drewno i ceramika jako otoczka, polecam z serducha całego mojego pluszowego

 

Podawać pięknie, polecam z podpieczonym na patelni chlebem, awokado i rukolą. Lub czymkolwiek, co ucieszy Twoją duszę i żołądek :)

Smacznego, misiaki!


Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe
Copyright ©2018 KIWI Etno Art, All Rights Reserved.
Liczba odwiedzin: 3122
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem